Ogräsmatta

Min vän Hanna gjorde mig för många år sedan medveten om den märkliga kulturen kring gräsmattor. Många av oss som bor i hus ägnar avsevärd tid under de korta sommarmånaderna åt att hålla gräsmattan i trim. Eller lägger energi på att bråka med våra nära och kära om vem som borde göra det. Vi lägger dessutom en hel del pengar på diverse medel som ska hjälpa oss att nå målet. Gräsmattan ska vara välklippt och grön av gräs. Punkt.

Men har du någon gång frågat dig varför det är viktigt? Eller om det till och med finns nackdelar med en snaggad gräsmatta?

Kortvuxen vegetation på delar av tomten för att kunna röra sig obehindrat kan ju vara trevligt, men varför måste det begränsas till ytor med enbart gräs? För att blidka grannarna som annars kan tycka att du är en slarver? Om du låter bli att klippa så ofta, struntar i att gödsla, kalka eller bespruta utan istället låter din gräsmatta blomma så kommer du att bidra till att många insekter, livsnödvändiga pollinatörer, finner föda. Du minskar dessutom skadliga utsläpp, sparar pengar, undviker kanske onödiga konflikter och får mer tid till att njuta av sommaren.

Mönstret ’ogräsmatta’ består av flera komponenter som kan kombineras på olika sätt. Fyra ’ogräs’ (maskros, vitklöver, tusensköna och groblad) samt fyra bakgrunder (gräs, mossa, klöver och maskrosfrö). Bakgrunden målas först och sedan arrangeras blommorna över ytan, regelbundet eller fritt utspridda.

Med mönstret ogräsmatta vill vi uppmana dig till att omfamna skönheten i mångfalden och vila i vetskapen om dess nytta. Låt gräsmattan blomma!

/Anna