Sälg

Biologisk mångfald kan kännas som ett begrepp som är svårt att greppa. Vad betyder det ens? Varför är det viktigt? Är det ens det? Ett sätt att bättre förstå är sätta sig vid en sälg som blommar en solig vårdag. Iaktta. Upptäcka den febrila verksamhet som pågår. Uppleva biologisk mångfald med alla sina sinnen. Lyssna på fågelsång och nyanser av surr från flygande insekter, iaktta fjärilars fladdrande och humledrottningars lite klumpiga rörelser, ta in den svaga söta doften av nektar och känna sälgens mjuka blommor mot din hud.

Mönstret ’sälg’ är konstruerat i schablonteknik, med en schablon för varje färg. Det ljusgula pollenet i sälgens blommor valde vi att måla på fri hand, för att få den rätta känslan och mer liv i bilden. Bland grenverket finner du en del av den biologiska mångfald som är beroende av sälgens tidiga blomning. Sälgen bidrar med mat i form av nektar och pollen åt en massa insekter under en kritisk period av deras liv när det finns begränsade resurser att leva av. Insekterna blir i sin tur mat åt många nyanlända småfåglar. Sälgar bidrar dessutom med bostad åt en uppsjö insekter och svampar genom livet från ung planta till dött träd.

Det är inte alla sälgar som blir så här vackert pollengula då de blommar, för det är nämligen så att träden antingen är hanar eller honor. Honorna producerar inget pollen och videkisarna blir snarare gröna vid blomning av alla de pistiller som sticker fram för att fånga upp pollen från närbelägna hanplantor.

Har du en sälg i din närhet så var rädd om den!

För dig som vill veta mer om vill vi tipsa om boken Sälg – livets frukost av Bengt Ehnström och Martin Holmer.